Zia Symbool

Verandering en heelheid in de natuur

Wat is het Zia Symbool?

Het zonnesymbool van Zia Pueblo, dat je misschien kent van de vlag van de Amerikaanse deelstaat New Mexico, kan gezien worden als een symbool voor de veranderingen en de heelheid in het leven. Het in vele indigene Noord-Amerikaanse culturen heilige getal vier is alomtegenwoordig in de stralen van de zon en de richtingen waar ze naar toe wijzen. Voor het volk van Zia representeren de zonnestralen, vanuit het noorden (boven) gezien en tegen de klok in: de wereld in vorm van de vier windrichtingen (noorden, westen, zuiden en oosten), de tijd in de vorm van de vier jaargetijden (lente, zomer, herfst en winter), de stadia in het leven van de mens (kindertijd, adolescentie, volwassenheid en ouderdom) en het essentiële wezen van de mens (hart, geest, lichaam en ziel). Voor het laatste geldt, dat wanneer alle vier als eenheid samenwerken, dit ons compleet maakt en identiteit geeft. We weten dan wie we zijn. De cirkel in het midden representeert de heelheid van de dingen als de cirkel des levens. Het is een opening naar Moeder Aarde, van waar alles is ontstaan, en naar de wereld van de “spirits”, van de geesten. De zon zelf is eveneens een belangrijk wezen voor het volk van Zia, dat een leven lang voor hen zorgt.

Zia Sign

Ik zie het Zia teken als een symbool waar natuurlijke transities overal aanwezig zijn, vaak begeleid door rituelen om ze te markeren. Een ritueel geeft je de mogelijkheid om afscheid te nemen van het verleden zoals je het kende, om een tijd in het heden te blijven, en dan een stap te doen in de richting van een nieuw leven. Normaalgesproken ben je niet alleen in zo een overgangsritueel, maar in gezelschap van anderen: mensen in dezelfde situatie, familie, vrienden of wijze mannen en vrouwen. Het symbool toont dat er geen reden is om bang te zijn voor verandering, omdat het continu aan het gebeuren is, en dat rituelen en voor jou belangrijke personen kunnen helpen om de verandering aan te nemen. 

Zia Sign

Met toestemming van het volk van Zia Pueblo, New Mexico, gebruik ik dit symbool op mijn website, omdat ik erin perfect terugvind wat ik graag met mijn werk wil bereiken: mensen begeleiden tijdens een verandering in hun leven, natuurlijk of niet, gekozen of anders, op een manier waardoor je je minder eenzaam gaat voelen in een omgeving waar familie en goede vrienden vaak ver weg zijn. Om je verankering te helpen vinden in het hier en nu, zodat je de transitiefase optimaal kunt nutten en je gesterkt voelt om iets nieuws te creëren.

Daarnaast is de lang aanhoudende discussie over de intellectuele rechten aan het Zia symbool een goed voorbeeld voor het zoeken naar een oplossing via dialoog, aangezien de stam van Zia Pueblo een bewuste keuze heeft gemaakt en steeds opnieuw maakt om de kwestie op een vreedzame manier zonder juridische strijd op te lossen.

Voor meer informatie over het Zia zonnensymbool en de discussie over de intellectuele rechten eraan van de stam van Zia Pueblo:

www.zia.com/home/zia_info.html
Peter Pino & Dody Fugate in El Palacio, Spring 2012: www.elpalacio.org/2012/03/zias-symbol-new-mexicos-flag
Counter-Narrative panel discussion at the Indian Pueblo Cultural Center in Albuquerque, New Mexico:
www.facebook.com/watch/live/?v=10155288578081755&ref=watch_permalink
For the Indian Pueblo Cultural Center: www.indianpueblo.org